Clasificarea insecticidelor si combaterea integrata a daunatorilor

Insecticidele se pot clasifica dupa mai multe categorii, cum ar fi: modul de actiune, modul de patrundere in organism, persistenta biologica, remanenta,  simptomatologia asupra daunatorilor-tinta, efectele asupra mediul inconjurator, timpul de pauza pana la recoltare, stadii de dezvoltare afectate, viteza de actiune, toxicitate, etc.

Insa, daca ne referim la combaterea integrata, cea mai utila clasificare este cea dupa functiile fiziologice afectate ale insectelor in urma utilizarii insecticidelor. Conform IRAC (Insecticide Resistance Action Committee) exista 29 de grupuri de insecticide, care la randul lor, pot sa fie compuse din subgrupuri.

In clasificarea de mai jos s-au inclus numai substantele chimice prezente in produse comercializate in Romania, facandu-se referire si la grupul si/sau subgrupul din care fac parte, conform IRAC (ex: dimetoat face parte din grupul 1, subgrupul b => 1b). De asemenea, nu s-au inclus in aceasta lista, insecticidele care contin doua sau mai multe substante active, de obicei, complementare (ex: Inazuma, care contine o componenta sistemica – acetamiprid, cu actiune de lunga durata si o componenta de contact – lambda-cihalotrin, cu actiune de soc).

I. Insecticide cu efect rapid, care actioneaza asupra sistemului nervos si/sau muscular al daunatorilor

Grup 1. Inhibitori ai colinesterazei (AChE) – induc stare de hiperexcitabilitate prin intreruperea impulsurilor nervoase catre sistemul nervos al insectelor. In final, daunatorii paralizeaza si mor.

            a) Carbamati (Oxamyl, etc.);
            b) Organofosfati (Dimetoat, Fostiazat, Clorpirifos, Clorpirifos-metil, Metil-pirimifos, etc.);

Grup 3. Modulatori ai canalelor de sodiu – actioneaza prin pastrarea canalelor de sodiu deschise, cauzand hiperexcitare, si in unele cazuri, blocarea nervilor.

        a) Piretroizi (Cyfluthrin, Lambda-cihalotrin, Alfa-cipermetrin, Cipermetrin, Zeta-cipermetrin, Deltametrin, Tau-flavinat, Tetrametrin, etc.);

Grup 4. Modulatori concurenti ai receptorilor neuronali de acetilcolina nicotinica – actioneaza prin blocarea receptorilor acetilcolinei la nivelul sinapselor, cauzand paralizie si in final moartea daunatorilor.

            a) Neonicotinoide (Acetamiprid, Imidacloprid, Tiacloprid, Thiametoxam, etc.);

Grup 5. Modulatori prin modificarea activitatii receptorilor neuronali de acetilcolina nicotinica – actioneaza prin modificarea activitatii receptorilor acetilcolinei, cauzand paralizie si in final moartea daunatorilor.

→ Spinosine (Spinosad, etc.);

Grup 6. Modulatori prin modificarea activitatii receptorilor canalelor de clor glutamat-dependente – actioneaza prin activarea receptorilor din canalele glutamate pentru ionul de clor, provocand paralizie. Glutamatul este un important neurotransmitator inhibitor al insectei.

→ Avermectine, Milbemecine (Abamectin, Emamectin benzoat, Milbemectin, etc.);

Grup 22. Blocanti ai canalelor de sodiu – actioneaza prin blocarea canalelor de sodiu din nervii organismelor-tinta, producand efecte neurotoxice, ce duc la paralizia si moartea insectei.

            a) Oxidiazine (Indoxacarb);

Grup 28. Modulatori ai receptorilor rianodinei – actioneaza prin activarea receptorilor rianodinei, stimuland eliberarea ionilor de Ca din depozitele interne ale muschilor insectei, ducand la paralizie, letargie si in final, la moartea daunatorului.

→ Diamide (Clorantraniliprol, etc.);

Grup 29. Modulatori ai organelor receptive la vibratiile mecanice si sonore – actioneaza prin blocarea nevoii de hranire a daunatorului, care moare in decurs de 2-5 zile.

→ Flonicamid (Flonicamid).

II. Insecticide cu actiune lenta pana la moderat-lenta, care actioneaza ca si regulatori de crestere, inhiband cresterea si dezvoltarea daunatorilor

Grup 7. Inhibitori ai metamorfozei – actioneaza prin blocarea transformarii oualelor in larve si a pupelor in adulti.

          b) Fenoxicarb (Fenoxicarb);

Grup 10. Inhibitori de crestere ai arahnidelor – actioneaza prin inhibarea cresterii si diferentierii celulare in cursul fazelor dezvoltarii embrionare avand, in principal, efect ovicid.

          a) Clofentezin, Hexitiazox (ClofentezinHexitiazox, etc.).

Grup 15. Inhibitori ai biosintezei chitinei – actioneaza in timpul stadiului larvar al insectelor, moartea survenind la naparlire sau la impupare.

Diflubenzuron, Lufenuron;

Grup 23. Inhibitori ai acetil coenzimei A carboxilaza – ce conduc la inhibarea biosintezei lipidelor si, in final, la moartea daunatorului.

→ Derivate de acid tetronic si tetramic (Spirodiclofen, Spirotetramat, etc.).

III. Insecticide cu actiune rapida pana la moderat-rapida, care actioneaza prin inhibarea transportului de electroni si/sau fosforilarii oxidative perturband respiratia mitocondriala

Grup 20. Inhibitori ai transportului de electroni – actioneaza prin impiedicarea utilizarii energiei de catre celule

            d) Bifenazat (Bifenezat);

IV. Proteine toxice care actioneaza asupra peretilor intestinali ai larvelor de Lepidoptera (molii si fluturi)

Grup 11. Bacillus Thuringiensis si proteinele insecticide pe care le produce – actioneaza prin legarea proteinelor toxice de peretii intestinali ai larvelor de Lepidoptera, inducand formarea de pori ce are ca rezultat dezechilibrul ionic si septicemia daunatorului-tinta.

            a) B.t. var. kurstaki, etc.

V. Substante care au mod de actiune necunoscut sau nespecific

Grup 8. Generatori de Metil-izotiocianat (un neoclofil care actioneaza ca un inhibitor nespecific al enzimelor), care impiedica inmultirea insectelor-tinta.

f) Dazomet, Metam

Ca sa putem da o definitie completa a combaterii integrate a daunatorilor, trebuie, mai intai de toate, sa cunoastem ce este rezistenta la insecticide. Aceasta poate fi definita ca: schimbarea ereditara a sensibilitatii unei populatii de daunatori, care se reflecta in esecul repetat al unui produs de a atinge nivelul asteptat de control, atunci cand este utilizat, conform recomandarilor de pe eticheta. Rezistenta incrucisata dintre subgrupuri este mai mare decat cea dintre grupuri, astfel incat rotatia insecticidelor din aceleasi subgrupuri ar trebui evitata!

Combaterea integrata

Rotatia insecticidelor pentru gestionarea si evitarea rezistentei trebuie sa se bazeze pe alternanta substantelor din grupurile descrise mai sus. Rezistenta incrucisata dintre subgrupuri este mai mare decat cea dintre grupuri, astfel incat rotatia substantelor din acelasi subgrup trebuie evitata!

Blog