Pesticide – notiuni generale si sfaturi practice

Productiile ridicate si de calitate se pot obtine numai la culturile la care plantele sunt sanatoase, ferite de boli, dar si de daunatori. In conditiile unei agriculturi moderne trebuiesc aplicate toate metodele preventive si curative, incluzand aici si utilizarea produselor chimice – pesticide la care, momentan, nu se poate inca renunta.

In functie de organismul tinta combatut, pesticidele se clasifica in: erbicide, bactericide, fungicide, insecticide, acaricide, nematocide, moluscocide, raticide si pesticide cu actiune mixta (ex: insecto-acaricide).

Pe langa eficacitatea pesticidelor pe care alegem sa le folosim trebuie sa tinem cont si de gradul de poluare al acestora asupra mediului inconjurator, precum si de gradul de toxicitate pentru a nu pune in pericol sanatatea persoanelor care le utilizeaza/ manipuleaza. Pentru alegerea si folosirea corecta a unui pesticid, utilizatorul/ manipulatorul trebuie sa cunoasca:

  • Grupa chimica din care face parte produsul;
  • Substanta activa (s.a.) continuta intr-un produs si concentratia acesteia;
  • Grupa de toxicitate in care produsul se incadreaza;
  • Forma de conditionare a produsului;
  • Selectivitatea produsului;
  • Rezistenta insectelor si acarienilor fata de pesticide;
  • Compatibilitatea pesticidelor.

In functie de grupa chimica, pesticidele se pot clasifica in:

  • anorganice – compusi cu cupru, sulf, etc.;
  • organice – organoclorurate, organofosforice, carbamice, piretroizi, etc.

Unele produse contin doua sau mai multe substante active pentru a largi sau intensifica efectul de combatere. Utilizatorul/ Manipulatorul trebuie sa cunoasca aceste informatii:

  • pentru a nu alege doua fungicide identice (cu aceeasi substanta activa), dar cu denumiri diferite, daca doreste utilizarea alternativa a mai multor produse
  • din mai multe produse identice (ca efect si continut) sa poata alege pe cel mai convenabil, in functie de pret, scop si conditii de aplicare.
Doza

Doza reprezinta cantitatea de substanta activa (s.a.) de produs comercial ori conditionat (p.c.) necesara pentru aplicarea pe unitatea de suprafata, de greutate, etc. pentru a obtine o eficacitate ridicata in combaterea buruienilor, bolilor sau a daunatorilor.

Dozele pot fi exprimate in g(Kg) s.a./Ha, g(Kg) p.c./Ha, g(cm3) p.c./m3 sau L(Kg) p.c./Tona, iar in cazul legumelor sau pomilor, si sub forma de concentratie a solutiei pentru tratament (ex: 0.02% la pomi). In acest caz cantitatea de produs comercial se va calcula pentru 1000 litri solutie/ Ha, chiar daca volumul de apa folosit este mai mic sau mai mare de 1000 litri. Astfel, echivalentul concentratiei de 0.02% la pomi este de 0.2 L/ Kg produs comercial/ Ha.

Concentratia

Concentratia reprezinta cantitatea de substanta activa (s.a) sau de produs conditionat (p.c.) care se adauga la 100 litri de apa.

Concentratiile de utilizare ale pesticidelor sunt calculate pentru urmatoarele cantitati medii de solutie (L/Ha) aplicate cu aparatura terestra cu volum normal:

  1. In legumicultura:
  2. Culturi de sera (600-3000 litri, in functie de faza de vegetatie a culturii);
  3. Culturi de camp:
  4. 800-1000 litri pentru tomate;
  5. 600-800 litri pentru ardei, vinete si castraveti;
  6. 600 litri pentru varza, conopida, ceapa, radacinoase, mazare si fasole;
  7. In viticultura – 1000 litri pentru vii pe rod;
  • In cultura hameiului – 200-2000 litri, in functie de faza de vegetatie a culturii;
  1. In pomicultura
  2. 500-1500 litri la mar, cires, visin si nuc;
  3. 500-1000 litri la par, gutui, prun, cais, nectarin, arbusti fructiferi, capsun, pepiniere pomicole.

Pentru efectuarea tratamentelor pe suprafete mici, pesticidele sunt comercializate si in „microambalaje”, care contin cantitatea de produs comercial ce trebuie dizolvata in 5-15 litri de apa necesar pentru o suprafata de 50-150 mp.

Grupa de toxicitate

Grupa de toxicitate a pesticidelor se stabileste in functie de Doza Letala Medie (DL 50% oral acuta in mg/Kg corp la sobolani albi a substantei active) si reprezinta periculozitatea produsului respectiv, ca otrava.

Pesticidele se incadreaza in 4 grupe de toxicitate, dupa cum urmeaza:

  • Grupa I produse extrem de toxice (DL 50<50 Mg/Kg corp) – „T+”;
  • Grupa II produse puternic toxice (DL 50=51-200 Mg/Kg corp) – „T”;
  • Grupa III produse moderat toxice (DL 50=201-1000 Mg/Kg corp) – „Xn”;
  • Grupa IV produse slab toxice (DL 50>1000 Mg/Kg corp) – „Xi”.

ATENTIE! Produsele din grupa de toxicitate I si II au un regim special. Atat comercializarea, cat si utilizarea acestora necesita aprobari speciale si se poate efectua numai de catre persoane autorizate! (conform Ordonantei 41/2007, cap. II, art. 15)

Selectivitatea

Selectivitatea pesticidelor reprezinta fenomenul de distrugere a daunatorilor si in acelasi timp o actiune de protejare a faunei utile. In functie de mortalitatea organismelor utile dupa aplicarea unui tratament, pesticidele se clasifica in urmatoarele grupe:

  • Produse foarte selective – mortalitatea organismelor utila mai mica de 20%;
  • Produse selective – mortalitatea organismelor utile cuprinsa intre 20 si 37%;
  • Produse mediu selective – mortalitatea organismelor utile cuprinsa intre 38 si 68%;
  • Produse slab selective – mortalitatea organismelor utile cuprinsa intre 69 si 80%;
  • Produse neselective – mortalitatea organismelor utile cuprinsa intre 81 si 100%;

In schemele de combatere integrata un rol foarte important il prezinta pesticidele din primele 2 grupe.

Conditionarea produselor de uz fitosanitar

Marea majoritate a produselor fitofarmaceutice sunt conditionate in amestec cu alte substante denumite adjuvanti sau auxiliare pentru a se asigura produsului final o buna miscibilitate, rezistenta la conditii metereologice de ploaie si pentru a putea fi aplicat in conditii optime cu ajutorul utilajelor folosite in protectia plantelor.

Produsele fitofarmaceutice sunt conditionate sub 24 de forme, dintre care amintim:

  • pulberi de prafuit – DP,
  • pulberi umectabile – WP,
  • pulberi solubile – SP,
  • concentratii solubile – CS,
  • concentratii emulsionabile – CE,
  • suspensii concentrate – SC,
  • granule – Gr, etc.
Rezistenta insectelor si acarienilor la actiunea pesticidelor

Rezistenta este datorata aplicarii frecvente a tratamentelor ce au la baza aceeasi substanta activa. Populatiile unor daunatori manifesta adesea asa-numita rezistenta incrucisata caracterizata prin aceea ca rasele acestora sunt rezistente nu numai fata de produsul initial, dar si fata de produsele inrudite chimic.

Pentru prevenirea formarii raselor rezistente de daunatori se impun o serie de masuri, dintre care amintim:

  • Alternarea de produse cu substante active diferite;
  • Respectarea dozelor recomandate;
  • Folosirea metodelor de combatere biologica ori de cate ori este posibil;
  • Adoptarea sistemului de combatere integrata a daunatorilor ce cuprinde toate mijloacele de combatere ce pot fi utilizate.
Compatibilitatea

Compatibilitatea pesticidelor reprezinta posibilitatea de a amesteca doua sau mai multe produse, fara sa se produca fenomene negative:

  • fitotoxicitate,
  • scaderea eficacitatii, etc.

Producerea fenomenelor negative in amestec poarta denumirea de incompatibilitate si este de mai multe tipuri: biologica, fizico-chimica sau chimica.

Atragem atentia clientilor site-ului ca inainte de utilizarea produsului sa citeasca cu atentie toate recomandarile prezente in prospectul produsului sau pe ambalajul cu care se comercializeaza!

Inapoi