Caracteristici si mod de actiune Amistar
Amistar contine substanta activa azoxistrobin, din clasa strobilurinelor. Substanta activa patrunde sistemic local (translaminar) in frunze si se misca de la fata superioara la cea inferioara a frunzei actionand preventiv, prin inhibarea respiratiei celulare a ciupercii. Produsul prezinta miscare sistemica locala in planta (penetranta sau translaminara), distribuindu-se uniform in frunzele tratate. La suprafata frunzelor tratate se formeaza un rezervor de substanta activa care isi reia activitatea in conditii de umiditate.
⊕ Ortiva are efect vitalizant asupra plantelor – “green effect” – ce previne imbatranirea frunzelor. “Green effect”-ul duce la sporuri de productie si la o calitate superioara a fructelor.
Mod de utilizare Ortiva
Pentru combaterea alternariozei se recomanda utilizarea preventiva, inainte de instalarea infectiei.
- Numarul maxim de tratamente: 2;
- Intervalul minim de timp intre tratamente: 7-14 zile;
- Timp de pauza pana la recoltare:
- ardei, capsun, castraveti, dovleac, dovlecel, pepeni, tomate, vinete – 3 zile;
- cartof, ceapa verde, fasole – 7 zile;
- broccoli, ceapa, arpagic, conopida, mazare, morcovi, salata, varza, varza de Bruxelles – 14 zile,
- praz, rapita – 21 zile
- grau, orz, secara, triticale – 35 zile
Cartof
Se aplica preventiv in doza de 0.5-1 l/ha pentru combaterea alternariozei (Alternaria spp.) in momentul in care exista conditii favorabile dezvoltarii bolilor. Pentru combaterea putregaiului uscat al coletului (Rhizoctonia solani) se aplica in doza de 3 l/ha inainte de plantare pe rand prin incorporare in sol (BBCH 00).
Grau
Se aplica de la inceputul alungirii paiului, pana la sfarsitul infloritului (BBCH 30-69) in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea bolilor foliare si ale spicului: fainare (Erysiphe graminis), sfasierea frunzelor (Pyrenophora tritici-repenti), rugina (Puccinia recondita), septorioza frunzelor (Septoria tritici), septorioza cu transmitere in sol si samanta (Septoria norodum), fuzarioza (Fusarium spp.) si alternarioza (Alternaria spp.).
Orz
Se aplica de la inceputul alungirii paiului pana la sfarsitul perioade de inspicare/spicul este complet vizibil (BBCH 30-59) in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea bolilor foliare: fainare (Erysiphe graminis), rugina bruna (Pyrenophora teres), arsura bruna (Rhynchosporium secalis), rugina bruna (Puccinia hordei), fuzarioza (Fusarium spp.).
Secara si triticale
Se aplica de la inceputul alungirii paiului pana la sfarsitul infloritului (BBCH 30-69) in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea urmatoarelor boli: rugina (Puccinia recondita), arsura bruna (Rhynchosporium secalis), Fuzarioza (Fusarium spp.), fainare (Erysiphe graminis), rugina (Puccinia recondita), septorioza (Septoria tritici), septorioză cu transmitere in sol si samanta (Septoria nodorum) si sfasierea frunzelor (Pyrenophora tritici-repenti).
Porumb (producere de samanta)
Se aplica de la stadiul de alungire a tulpinii de porumb, cand internodiile incep sa fie vizibile, pana la sfarsitul perioadei de inflorit (BBCH 30-69) in doza de 0.75 l/ha pentru combaterea: patarii cenusii a frunzelor (Helminthosporium spp.), si ruginii porumbului (Puccinia sorghi).
Rapita pentru ulei
Se aplica de la inceputul infloritului pana la sfarsitul perioadei de inflorit in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea: alternariozei (Alternaria brassicae), putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea) si putregaiului negru (Leptosphaeria maculans).
Ardei
Se aplica de la aparitia primei inflorescente pana cand 80% din fructe s-au maturat in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea bolilor: alternariozei (Alternaria solani), fainarii (Leveillula taurica), putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum) si putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea).
Broccoli
Se aplica de la 6 frunze formate pana la formarea completa a inflorescentei in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea: alternariozei (Alternaria brassicae) si ruginei albe (Albugo candida).
Capsun (sere si solarii)
Se aplica in doza de 0.75-1 l/ha de la aparitia primei inflorescente pana la a doua recoltare pentru combaterea: antracnozei (Colletotrichum acutatum) si fainarii (Sphaeroteca macularis).
Castraveti
Se aplica preventiv, de la 9 frunze formate pana cand 80% din fructe s-au maturat in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea: fainarii (Erysiphe spp., Oidiopsis spp., Sphaerotheca fuliginea) si manei (Pseudoperonospora cubensis).
Ceapa, Ceapa verde, Arpagic (camp)
Se aplica in stadiul de la 4 frunze formate pana la 50% din frunze aplecate in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea: alternariozei (Alternaria pori), manei (Peronospora destructor), patarii cafenii (Cladosporium allii-porri) si ruginei (Puccinia allii).
Conopida
Se utilizeaza pentru combaterea: albumeala cruciferelor (Albugo candida), alternariozei (Alternaria brassicae) si putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea) in doza de 0.75-1 l/ha incepand de la 6 frunze formate pana la formarea completa a inflorescentei.
Dovlecel, Dovleac (camp si spatii protejate)
Amistar se aplica de la 9 frunze formate pana cand 80% din fructe s-au maturat in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea: antracnozei cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium), fainarii (Erysiphe cichoracearum), manei (Peronospora spp.) si patarii cafenii (Cladosporium cucumerium).
Fasole
Se aplica de la aparitia primilor lastari pana cand 20% din pastai sunt la dimensiunea normala in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea: antracnozei (Ascochyta spp., Colletotrichum lindemuthianum), putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea) si ruginei (Uromyces viciae – fabae).
Mazare
Se aplica de la faza de buton floral pana la sfarsitul infloritului in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea: antracnozei (Ascochyta pisi), manei (Peronospora viciae), putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea) si patarii albe (Mycosphaerella pinoides).
Morcovi
Se aplica de la 9 frunze adevarate pana cand 50% dintre radacini s-au maturat in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea alternariozei (Alternaria dauci) si fainarii (Erysiphe spp.).
Pepene galben, Pepene verde (camp si spatii protejate)
Se utilizeaza impotriva fainarii (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea) in doza de 0.75-1 l/ha incepand de la 9 frunze formate pana cand 80% din fructe s-au maturat.
Praz (camp)
Se aplica de la 6 frunze formate pana cand 50% din frunze sunt aplecate in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea alternariozei (Alternaria pori), manei (Phytophthora porri), patarii cafenii (Cladosporium allii-porri) si ruginei (Puccinia allii).
Salata
Amistar se utilizeaza in doza de 0.75-1 l/ha incepand de la 4 frunze formate pana la atingerea marimii formei si consistentei capatanii. Combate fainarea (Erysiphe spp.), mana salatei (Bremia lactucae), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) si rizoctoniza (Rhizoctonia solani).
Tomate
Se utilizeaza in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea alternariozei (Alternaria spp.), manei (Phytophtora infestans), fainarii (Leveillula taurica) si patarii cafenii (Cladosporium spp.). Se aplica de la aparitia primei inflorescente pana cand 80% din fructe s-au maturat.
Varza
Se utilizeaza in doza de 0.75-1 l/ha pentru combaterea alternariozei (Alternaria brassicae), putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea) si ruginii albe (Albugo candida). Se aplica de la 6 frunze formate pana la atingerea marimii formei si consistentei capatanii.
Varza de Bruxelles (camp si spatii protejate)
Se utilizeaza in combaterea alternariozei (Alternaria brassicae) si ruginii albe (Albugo candida) in doza de 0.75-1 l/ha de la 6 frunze formate pana la atingerea marimii formei si consistentei capatanii.
Vinete
Se utilizeaza in doza de 0.75-1 l/ha de la aparitia primei inflorescente pana cand 80% din fructe s-au maturat. Combate alternarioza (Alternaria solani), fainare (Leveillula taurica) si mana (Phytophtora infestans).
Compatibilitate Amistar
- Amistar este compatibil cu numeroase produse de protectia plantelor.
- Inainte de utilizare se vor consulta tabelele de compatibilitati si se va efectua un test.
Cultura | Combatere | Mod de aplicare | Doza | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cartof |
|
||||||||||
Grau |
|
||||||||||
Orz |
|
||||||||||
Secara |
|
||||||||||
Triticale |
|
||||||||||
Porumb (producere de samanta) |
|
||||||||||
Rapita (pentru ulei) |
|
||||||||||
Ardei |
|
||||||||||
Broccoli |
|
||||||||||
Capsun (sere si solarii) |
|
||||||||||
Castraveti |
|
||||||||||
Ceapa (camp), Ceapa verde (camp), Arpagic (camp) |
|
||||||||||
Conopida |
|
||||||||||
Dovlecel (camp si spatii protejate), Dovleac (camp si spatii protejate) |
|
||||||||||
Fasole |
|
||||||||||
Mazare |
|
||||||||||
Morcovi |
|
||||||||||
Pepene galben (camp si spatii protejate), Pepene verde (camp si spatii protejate) |
|
||||||||||
Praz (camp) |
|
||||||||||
Salata |
|
||||||||||
Tomate |
|
||||||||||
Varza |
|
||||||||||
Varza de Bruxelles (camp si spatii protejate) |
|
||||||||||
Vinete |
|
Nu există recenzii până acum.